Mensen en Werk

Wat wordt er allemaal gedaan op de Roswaard?

Er wordt hier regelmatig samen gewerkt (er is altijd wat te doen), maar er wordt ook geleefd. Al langer werken we met vrienden en kennissen die op de stoeterij alle voorkomende werkzaamheden verrichten. De dagen waarop gewerkt wordt, zijn aangename afwisselingen voor mij en ook zeker voor de klussers.

Samen hebben we op zo’n dag wat gepresteerd in de open lucht en in een prachtige omgeving. De paarden verzorgen, voeren, poetsen, naar de wei brengen.
Belangrijk is dat de Friese paarden, en zeker ook de veulens, met veel liefde, geduld en aandacht worden behandeld.

Ook worden de stallen uitgemest, schuren worden schoongehouden. Er zijn vaste werkzaamheden zoals onderhoud van de weilanden, de afrasteringen herstellen en het onderhoud van de vele machines. De gebouwen worden aangepast en het achterstallig onderhoud wordt aangepakt. Hooien veroorzaakt menig zweetdruppel, maar het wordt lachend afgesloten met een koud pilsje.
Het hooien is verleden tijd want van de weide wordt 2 meter afgegraven. Die verlaging zorgt ervoor dat de wei de helft van het jaar onder water staat. Omdat het 2 km lange weiland langs de Rijn (Pannerdens Kanaal) nu nog 2 tot 3 keer per jaar onder water staat, is het verwijderen van zwerfvuil en hout een hele klus. Vaak moeten afrasteringen langs de Rijn geheel opnieuw worden herplaatst omdat ze door het hard stromende water zijn weggespoeld. Er worden schuilhutten voor de paarden gebouwd.

We waren ook begonnen aan een ooievaarsnest, maar de paal is door een storm afgebroken en wordt niet meer herbouwd.

De vaste Roswaard-vrijwilligers zijn:

Ger Bonekamp (overleden 11-10-2021)
Mart van Kerkhof
Theo van Marwijk
Anne Witjes
Arjan de Kuijper
Bart Witjes
Luuk Zwart
Mark Joseph
Tessa van Kerkhof
Puck Lentjes
Theo Lintsen
Kelly van de Belt
Mark Peters
Tjarda Joosse
Paula van den Bent
Isa Beke
Anneloes Euwema

Dan zijn er nog velen met een eigen inbreng o.a.:
Guus
Roos & Veere
Joes & Seth
Liny Siemonsma
Geert Peters
Jo (overleden op 11-10-2015)